TESTIRANJA, KI JIH JE OPRAVILA JANE IREDALE COSMETICS 

ZF

Ameriška zvezna agencija za hrano in zdravila FDA zahteva, da se testiranje izvede na 20 osebah, in to v laboratorijih, ki jih je odobrila FDA. Do sedaj so se testiranja izvajala na 5 osebah. Mi smo testiranja izvedli na naslednjih izdelkih:

Smo sredi testiranj izdelkov na UVA žarke. FDA trenutno oblikuje protokol testiranja. Najverjetneje bodo prevzeli japonsko metodologijo, zaradi česar smo Dream Tint že testirali na ta način in izkazalo se je, da zagotavlja visoko zaščito.

HPLC

''In vitro metoda'', s katero se s pomočjo svetlobe določa količina aktivnih sestavin. Nekatere države to testiranje zahtevajo za vse izdelke, ki imajo oznako ZF. Izmerita se vpojnost in odbojnost svetlih delcev v vzorcu, s čimer se določi odstotek učinkovitosti aktivnih sestavin, v našem primeru gre za delce titanovog dioksida in cinkovega oksida. Test ni dovolj zanesljiv, a daje zanimive rezultate. S to metodo smo npr. testirali Warm Silk in izkazalo se je, da ima ZF 37.

TEST STABILNOSTI

Meri se doba trajanja izdelka na polici.  Izdelki se testirajo v dejanskem času enega leta ali pa s skrajšanim testom, kjer jih izpostavijo naglim in izmeničnim  spremembam temperature v enem mesecu. Tovrstna testiranja prestanejo vsi naši izdelki.

OPO (Obdobje po odprtju)

Po zakonih Evropske unije morajo imeti vsi izdelki na svoji embalaži simbol stekleničke ali lončka, ki pove, kako dolgo lahko izdelek uporabljamo od trenutka, ko ga odpremo. To je subjektiven test, ki nima posebnih pravil. Oznako tako nadenejo proizvajalci, da bi nadzorne organe prepričali, da stojijo za svojimi trditvami o roku trajanja izdelka.

V laboratorij smo poslali vzorce pudrov, ki so v naši sobi za ličenje stali več kot 4 leta in smo jih uporabljali le občasno. Testirali smo pet pudrov v kamnu in tri v prahu. V treh ni bilo mikroorganizmov. Brez bojazni bi se lahko odločili za OPO oznako 48 mesecev, a smo se odločili za oznako 24. Svetovali so nam, da zaradi postopkov na carini uporabimo nižjo oznako. Vsi ostali izdelki, razen sprejev D20, Balance in Pommisst, imajo OPO oznako 12 mesecev.

Sicer pa smo trdno prepričani, da imajo naši minerali neomejen rok trajanja.

UPORABNO NAJMANJ DO

Spreje D20, Balance in Pommisst označujemo z oznako 'uporabno najmanj do…'. Datum je leto dni od polnjenja. To ne pomeni, da je izdelek po preteku tega roka škodljiv, le najbolje bo, če ga porabite v enem letu.

„REPEAT INSULT PATCH“ TEST

Ta test občutljivosti se za vsak posamičen izdelek izvede na 50 ljudeh, in to v dveh fazah, preverja pa se draženje in povzročanje občutljivosti določenega izdelka. V prvi fazi se test izvaja trikrat tedensko na istem testirancu. Nato se naredi 14-dnevni premor, po katerem testiranec dobi obliž z izdelkom, ki ga nosi tri dni zapored. Ocena se naredi po 24 in 48 urah. Testiranja, opravljena na naših izdelkih, so pokazala negativen rezultat, torej izdelki niso povzročili reakcije. Tako lahko legitimno trdimo, da so izdelki:

PET TEST

Ta test preverja učinkovitost konzervansov. Rezultati nas delno zanimajo zato, ker se testiranja nanašajo na učinkovitost parabenov in fenoksietanola, mi pa uporabljamo samo naravne konzervanse. V laboratoriju so kulture bakterij in glivic posajene v vzorcih naših izdelkov:

Bakterije

Plesni

Gljivice

Po 21 dneh nismo našli mikroorganizmov.

KOMEDOGENOST

Izvedli smo podrobne preiskave in izkazalo se je, da noben naš izdelek ni komedogen.

TEŽKE KOVINE

Vsi izdelki so testirani na vsebnost težkih kovin in izkazalo se je, da ne vsebujejo zaznavnih količin težkih kovin, vključno z živim srebrom in nikljem.

ZAKLJUČEK

Družba Iredale mineral cosmetics je vsa ta testiranja opravila, ker verjame, da nudi najkvalitetnejšo linijo kozmetike, in ne zato, ker to zahteva zakon.